Skip to content

Afvallen en Spieropbouw Combineren: Zo Doe Je Dat!

Afvallen en spieropbouw combineren met een personal trainer

Afvallen en spieropbouw combineren, veel mensen denken dat het niet samen kan gaan. Dit is echter een misvatting. Het is mogelijk om tegelijkertijd vet te verliezen en spiermassa op te bouwen, mits je de juiste strategieën en technieken toepast. In deze blogpost zullen we gedetailleerd uitleggen hoe je dit kunt bereiken.

 

Hoe Werkt Afvallen?

Energiebalans

De basis van afvallen is de energiebalans. Dit betekent simpelweg dat je meer calorieën moet verbranden dan je binnenkrijgt. Calorieën zijn een maat voor energie die je lichaam nodig heeft om te functioneren, zoals ademhalen, bewegen en zelfs denken.

Wanneer je meer calorieën eet dan je verbrandt, slaat je lichaam het overschot op als vet. Om af te vallen, moet je dus een calorietekort creëren door minder te eten, meer te bewegen, of een combinatie van beide.

Juiste Verhouding Tussen Macro’s

Macronutriënten zijn de belangrijkste voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft: koolhydraten, eiwitten en vetten. Elk van deze speelt een unieke rol in je dieet en gezondheid.

 • Koolhydraten: Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor je lichaam. Ze worden afgebroken tot glucose, wat je cellen gebruiken voor energie. Goede bronnen van koolhydraten zijn fruit, groenten, volkoren producten en peulvruchten.

 • Eiwitten: Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw en reparatie van weefsels, waaronder spieren. Ze bestaan uit aminozuren, de bouwstenen van je lichaam. Goede eiwitbronnen zijn vlees, vis, eieren, zuivelproducten, bonen en noten.

 • Vetten: Vetten zijn nodig voor de opname van bepaalde vitaminen, de bescherming van je organen en de productie van hormonen. Gezonde vetten, zoals die in avocado’s, noten, zaden en olijfolie, zijn belangrijk voor een uitgebalanceerd dieet.

Diëten die afvallen en spieropbouwen combineren

Er zijn veel diëten die je kunnen helpen afvallen en spieren opbouwen, zoals koolhydraatarm, ketogeen, en intermittent fasting. Hoewel deze diëten verschillende methodes gebruiken, komt het uiteindelijk neer op een negatieve energiebalans. Het belangrijkste is dat je een dieet kiest dat je op lange termijn kunt volhouden.

 • Koolhydraatarm Dieet: Vermindert de inname van koolhydraten en verhoogt de inname van eiwitten en vetten.
 • Ketogeen Dieet: Extreem laag in koolhydraten en hoog in vetten, waardoor je lichaam in een staat van ketose komt.
 • Intermittent Fasting: Wisselt periodes van vasten af met eetvensters om calorie-inname te verminderen.

Zoek Naar Iets Wat Werkt Voor Jou Op Lange Termijn

Consistentie is de sleutel tot succesvol afvallen. Zoek naar een dieet en een routine die bij je levensstijl passen en die je gemakkelijk kunt volhouden. Dit maakt het makkelijker om je aan je plan te houden en je doelen te bereiken.

Leestip: In deze blogpost leggen wij uit hoe je moet beginnen met afvallen.

Andere Factoren die belangrijk zijn bij afvallen en spieropbouw  combineren

Slaap

Slaap speelt een cruciale rol in afvallen en spieropbouw combineren. Onderzoek toont aan dat mensen die onvoldoende slapen, meer honger hebben en meer vet opslaan. Het hormoon ghreline, dat de eetlust stimuleert, neemt toe bij slaapgebrek, terwijl leptine, het hormoon dat je een vol gevoel geeft, afneemt. Streef naar 7-9 uur slaap per nacht voor optimale resultaten.

Download hier ons e-book over een betere nachtrust.

Stress (Cortisol)

Chronische stress verhoogt de niveaus van cortisol, een hormoon dat vetopslag bevordert, vooral rond de buik. Stressbeheersingstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en yoga kunnen helpen om je cortisolniveau te verlagen en je algemene welzijn te verbeteren.

Hormonen (Ghreline, Leptine)

Ghreline en leptine zijn hormonen die je honger en verzadiging reguleren. Verstoringen in deze hormonen door bijvoorbeeld slaaptekort of een slecht dieet kunnen leiden tot overeten en gewichtstoename. Gezonde voeding, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging helpen deze hormonen in balans te houden.

Bewegen (NEAT)

NEAT staat voor Non-Exercise Activity Thermogenesis, wat verwijst naar de energie die je verbrandt tijdens dagelijkse activiteiten zoals lopen, schoonmaken en zelfs typen. Het verhogen van je NEAT kan een aanzienlijke impact hebben op je totale calorieverbruik. Het wordt aanbevolen om minstens 10.000 stappen per dag te zetten om je activiteitenniveau hoog te houden.

Hoe Werkt Hypertrofie?

Hypertrofie, of spiergroei, is het proces waarbij spiervezels groter worden als reactie op krachttraining. Drie belangrijke factoren spelen een rol bij hypertrofie:

 1. Mechanische Spanning: Dit is de spanning die ontstaat door het tillen van zware gewichten. Volgens Schoenfeld (2010) is progressieve overbelasting, waarbij je geleidelijk het gewicht dat je tilt verhoogt, cruciaal voor spiergroei.

 2. Spierbeschadiging: Dit treedt op wanneer je spiervezels worden beschadigd door zware belasting. Het lichaam repareert deze beschadigingen door de spieren groter en sterker te maken. Wernbom et al. (2007) tonen aan dat voldoende trainingsvolume en frequentie belangrijk zijn voor spierbeschadiging en herstel.

 3. Metabole Stress: Dit ontstaat door de ophoping van metabolieten zoals melkzuur tijdens intensieve training. Morton et al. (2016) benadrukken dat hogere eiwitinname de spiergroei ondersteunt door de herstelprocessen te bevorderen.

Voeding en Spiermassa Opbouwen Combineren

Om afvallen en spieropbouw effectief te combineren, moet je een voedingsplan volgen dat zowel een calorietekort creëert als voldoende eiwitten levert. Hier zijn enkele praktische tips:

 1. Calorietekort: Zorg voor een matig calorietekort (ongeveer 300-500 calorieën per dag) om vet te verliezen zonder spiermassa te verliezen.

 2. Eiwitrijke Voeding: Eet voldoende eiwitten (ongeveer 1,6-2,2 gram per kilogram lichaamsgewicht) om spierherstel en -groei te ondersteunen. Goede eiwitbronnen zijn kip, vis, eieren, bonen en zuivelproducten. Hier deelt de Allerhande 11 eiwitrijke recepten.

 3. Krachttraining: Doe regelmatig aan krachttraining, minimaal 3-4 keer per week, om je spieren te stimuleren en te voorkomen dat je spiermassa verliest tijdens het afvallen. Richt je op samengestelde oefeningen zoals squats, deadlifts, bankdrukken en pull-ups.

 4. Consistentie en Aanpassing: Blijf consistent met je dieet en trainingsroutine, en pas deze indien nodig aan. Monitor je progressie en maak kleine aanpassingen om ervoor te zorgen dat je zowel vet verliest als spiermassa opbouwt.

Door deze strategieën te volgen, kun je succesvol afvallen en tegelijkertijd spiermassa opbouwen. Veel succes op je reis naar een gezonder en sterker lichaam!