Skip to content

De 3 meest voorkomende klachten tijdens het sporten

Hieronder worden de 3 meest voorkomende klachten tijdens het sporten verder toegelicht. Er wordt dieper ingegaan hoe deze klachten voorkomen kunnen worden en wat je er tegen kunt doen.

Begin altijd eerst te zoeken naar een verkeerd bewegingspatroon. Dit kan je doen door jezelf te filmen en kritisch naar je eigen houding te kijken. Een goed assessment voorbeeld is de overhead squat. Bij deze beweging kan je in kaart brengen wat er met de gewrichten gebeurt als je ze in beweging gaat brengen. Er zijn bij deze beweging veel voorkomende patronen te herkennen. Een aantal voorbeelden zijn de knieën en enkels die naar binnen gaan, voorovervallen, en de armen die voorover vallen in de overhead squat. 

Hieronder vindt je 3 veel voorkomende blessures gekoppeld aan de overhead squat. Wij gaan je uitleggen wat je nu zelf kan doen om blessures te voorkomen en het lichaam meer belastbaar te maken. Je kan je bewegingspatroon verbeteren door een aantal methodes toe te passen. Het foamrollen, stretchen en activeren  gaan we hieronder doornemen en werken versterkend als je ze samen toepast.

 

Wat doet foamrollen?

Het foamrollen is ervoor om de spier extra te doorbloeden en om het herstel proces te versnellen. Er kunnen pijnlijke punten in de spieren zitten die je in de beweging remmen of beperken. Deze pijnlijke punten noem je triggerpoints (ophopingen van afvalstoffen in de spieren). Door te foamrollen verzacht je de pijn en kan het eventuele beperkingen in bewegen opheffen of verbeteren. Je vergroot hier de range of motion mee ook wel de bewegingsuitslag genoemd. Het foamrollen kan gedaan worden met een originelen foamroller, tennisbal of een golfbal. 
Vaak gebruiken we foamrollen ook tijdens een personal training als warming up zodat je oefeningen gemakkelijker uit kunt voeren.

 

Waarom stretchen?

Stretchen doen we om de spieren minder stijf te maken en het gewricht makkelijker te laten bewegen. Wat essentieel is voor het uitvoeren van de activeringsoefeningen. Stretchen doen we ook vaak voor én na een personal training. 

 

Wat zijn activeringsoefeningen?

Activeringsoefeningen doe je om de onder actieve spieren te activeren in het bewegingspatroon. Wanneer de hamstring overactief is kun je door middel van activeringsoefeningen ervoor zorgen dat de hamstring minder stijf wordt en het bovenbeen geactiveerd wordt. Je doet dan een activeringsoefening voor het bovenbeen.

Klik op onderstaande links om naar de oefeningen te gaan.

Oefeningen voor de lage rug

Oefeningen voor de knie

Oefeningen voor de schouder

Ben jij klaar voor de begeleiding die jij verdient?

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp

DE LAATSTE POSTS

Couscous

Er zat even een weekje tussen, maar we hebben weer

Sandwich

Koriander liefhebbers opgelet! En mocht je koriander naar zeepsop vinden

Ontvang de laatste updates

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Bruikbare tips waar jij iets mee kan. 

Gerelateerde posts

Kerstdiner

Eind van de week is het kerst! een periode van liefde, gezelschap en eten! Dit jaar is dat helaas door COVID-19 even anders. Ondanks dat

Eiwitrijke groentewrap

Wraps, we houden er van! Maar… in de meeste wraps zitten zoveel kcal. Dat is vaak de reden dat we ervoor kiezen om het toch

Oefeningen voor de knie

Knie Een veel voorkomend patroon is dat de knieën naar binnen gaan tijdens de squat. Dit is veel al zo bij de dames. Om blessures

Linzenschotel

Deze maand willen we zo min mogelijk vlees eten. Vleesvervangers zijn een optie. maar vleesvervangers zijn niet altijd nodig om aan je eiwitten te komen.

Ben jij klaar voor de begeleiding die jij verdient?