Skip to content

Geen motivatie om te sporten na de vakantie?

photo

Heb jij na de zomervakantie geen motivatie om te starten met fitness? Dan ben je niet de enige. In de vakantie is het namelijk tijd om jezelf weer op te laden. Zo ben je weer fris en klaar om verder te gaan met je gezonde levensstijl. Het lastige is echter om weer in het ritme te komen om regelmatig te sporten en gebalanceerd te eten. Hoe doe je dat en hoe blijf je gemotiveerd?

1. Neem de tijd om te sporten

Zorg dat je niet te hard van stapel loopt. Als je een aantal weken (minimaal 2 tot 4) niet sport, zullen je spierkracht en conditie iets afnemen. Je conditie wordt na ongeveer 3 weken minder. Je lichaam is minder goed instaat om zuurstof op te nemen en naar je spieren te transporteren. Hetzelfde geldt voor je spierkracht en spiermassa. Dit neemt iets af waardoor het verstandig is om rustiger te beginnen wat betreft gewichten en tempo. Trek hiervoor ongeveer 2 tot 3 weken uit om weer langzaam naar je oude gewichten toe te werken. 

2. Breng structuur aan in je agenda

Zorg dat je alvast de eerste training na je vakantie in je agenda zet. Hierdoor heb je meteen een beginpunt. Vanuit daar begin je rustig na de vakantie en bouw je het op. Zet de eerste weken je trainingen in je agenda of kies voor een vast moment. Onze ervaring leert dat sporters die trainen op een vast moment het langer volhouden, minder gebruik maken van hun wilskracht en meer vertrouwen op het volgen van gewoontes. Het belangrijkste is dat je in ieder geval gaat. Gewoon doen dus! Al is het de eerste keer maar 20 minuten. Je bent geweest en dat voorkomt dat de drempel te hoog wordt.

3. Stel een realistisch doel 

Vaak willen mensen ineens het roer om en stellen ze een onrealistisch doel. Een onrealistisch doel leidt vaak tot het moment waarop je geen motivatie meer hebt. Begin eens met het stellen van een realistisch doel voor de komende 6 maanden. Verdeel je hoofddoel in 3 kleine, maar realistische subdoelen. Zorg dat je hier een kleine beloning aan koppelt wat niet voedingsgerelateerd is (dagje uit met je partner en kids, nachtje weg, nieuwe gadget voor in huis of kleding). Vervolgens kies je 1 of 2 twee doelen waarbij je niet focust op de uitkomst, dus ‘in 2 maanden wil ik 6 kilo afvallen’, maar meer op je gedrag. Hoe ga je ervoor zorgen dat je je doel behaalt? Een goed voorbeeld: ‘5 van de 7 avonden vervang ik een ongezonde snack door een stuk fruit en een glas water, of ‘1 tot 2x keer per week neem ik een snack wat ik lekker vind en beperk ik de portiegrootte.’ 

4. Evalueer je fouten

Soms gaat het mis. Dat is is helemaal niet erg! Men kijkt soms te negatief naar het maken van fouten. Iedereen die succes heeft behaald, is vaker onderuit gegaan dan jij je voor kunt stellen. Bovendien zorgt het maken van fouten ervoor dat je weet hoe het de volgende keer anders moet. Het belangrijkste is wel dat je hier iets mee doet. Maak voor jezelf een plan en ga de volgende keer de uitdaging aan om het beter te doen. En wees niet te hard voor jezelf als het misgaat!

Stok achter de deur

Je bent niet de enige in Nederland waarbij het niet altijd lukt. Een groot gedeelte heeft moeite met regelmatig bewegen en een gebalanceerd voedingspatroon. Ons doel is om zoveel mogelijk mensen fit en krachtig te maken. Door beweging en op je voeding te letten zul je merken dat je meer energie hebt om te genieten in het leven. Wil jij weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees dan hier hoe wij te werk gaan. Nog niet overtuigd? Kom dan eens langs om kennis te maken en gebruik te maken van onze gratis proeftraining. Je zult zelf ervaren wat de voordelen zijn.

 

[maxbutton id=”1″ text=”Plan een kennismaking >>” ]