We kennen ze allemaal, die onweerstaanbare (vr)eetbuien. Maar wat kun je doen om deze te voorkomen? In deze blog zullen we jullie meenemen in de strijd tegen die (vr)eetbui.
Er zijn meerdere redenen waarom mensen te maken krijgen met eetbuien. Dit kan zijn door verveling, emoties, stress of gewoonte. Er is nooit een duidelijke oorzaak die op iedereen van toepassing is. Vandaar een aantal algemene tips die je kunnen helpen.
Het belangrijkste is het achterhalen van de oorzaak van de eetbui. Speelt een emotie, bepaalde gewoonte of een stressvolle situatie mee? Cruciaal om eens te bekijken wat er nu gebeurt en waarom. De volgende vragen gaan je helpen dit te achterhalen:
- Heb ik weleens eetbuien? Zo ja, wanneer? Dag en tijdstip.
- Ben ik mezelf daar op dat moment bewust van of komt dat pas achteraf?
- Wat gebeurde er op de dag van de eetbui? Hoe heb je geslapen, heb je het druk gehad of moest je stoom afblazen. Schrijf het op.
Als je eet vanuit verveling is het belangrijk om je dag te bekijken. Wat doe je op een dag? Zijn deze eetbuien steeds op hetzelfde moment? Wat kan je op dat moment gaan doen? Wanneer je een andere invulling geeft aan het ‘dode’ moment heb je geen ruimte om toe te geven aan deze eetbui. Vaak koppel je een bepaald tijdstip of situatie aan een eetbui. Wanneer je een nieuwe activiteit koppelt aan deze gewoonte wordt het eenvoudiger om het oude af te leren. Als voorbeeld kun je elke avond om 21.00 uur één snack pakken die je na het eten hebt klaar gezet. Als het eenmaal klaar staat in de koelkast of het aanrecht neem je vaak niet de moeite om verder te zoeken.
Als die eetbuien echt voortkomen uit trek mag je jezelf afvragen of je niet een te groot calorietekort hebt gedurende de dag. Het bijhouden van een voedingstracker voor een week kan je hier meer inzicht in geven.
Hieronder volgen een aantal algemene tips:
Tip 1. Bedenk een aantal maaltijden per dag wat voor jou haalbaar is en plan deze voor jezelf in. Bijvoorbeeld 4 maaltijden per dag; ontbijt, lunch, diner en avondsnack. Houdt jezelf aan deze maaltijden. Merk je dat je tussen de lunch en het diner vaak gaat snacken plan daar dan een extra eetmoment in.
Tip 2. Verbied jezelf niets. Wanneer je dingen gaat verbieden wordt de drang alleen maar groter. Door je gedachte over voeding te veranderen, neemt dit af. Belangrijke verandering is dat je producten niet als goed of fout gaat zien. Natuurlijk bevat sla minder calorieën dan een stuk chocolade. Maar voor beiden is plek in je voedingspatroon. Alleen chocolade beperk je tot af en toe en sla kun je elke dag eten.
Tip 3. Zorg dat je gedurende de dag voldoende (vullende) voeding tot je neemt. Dit zorgt ervoor dat je een verzadigd gevoel hebt en minder snel de lekkere kast in zult duiken. Producten met veel volume en laag in de calorieën zijn hierbij perfect. Voorbeelden zijn sla, komkommer, tomaat, paprika, bosbessen, wortelen, aardbeien en magere/griekse yoghurt zonder al te veel suiker goed te gebruiken.
Tip 4. Kies bij iedere maaltijd bewust voor een eiwit- en vezelrijk product. Eiwitten en vezels zorgen voor een verzadigd gevoel. Eiwitten worden langzamer verteerd en zullen dus langdurig voor dat voldane gevoel zorgen.
Tip 5. Drink eerst één of twee glazen water voordat je de neiging hebt de kast in te duiken. Wacht tien minuutjes, daarna nog steeds cravings? Vraag jezelf af waar je echt zin in hebt? Heb je zin in iets lekkers of heb je trek? Heb je trek, geef je lichaam een vullende maaltijd. Heb je zin in iets lekkers, neem het!
We hopen dat jullie door middel van deze 5 tips minder vaak last zullen hebben van de onweerstaanbare (vr) eetbuien (al zullen ze, zeker bij vrouwen, nooit helemaal verdwijnen).