... ... Hoe moet je beginnen met afvallen? - KR8 PT Skip to content

Hoe moet je beginnen met afvallen?

Hoe moet je beginnen met afvallen

Het is soms best frusterend he? Geen flauw idee wat je moet doen om af te vallen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 1 op de 3 mensen aankomt van een dieet, in plaats van afvalt.

Een belangrijke reden is dat ze iets gaan doen wat ze niet kunnen volhouden. Vandaag gaat de dag worden dat je actie onderneemt en gaat starten met afvallen.

Hoe? Het draait namelijk allemaal om 1 ding en dit is de energiebalans. 

De energiebalans kun je zien als een weegschaal. Je lichaam haalt calorieën uit je voeding (in) vs. de verbrande calorieën door je lichaam (uit).

Eet je meer calorieën, dan kom je aan in vetmassa. Eet je minder dan je nodig hebt, dan val je af in vetmassa. De basisbehoefte aan energie (kcal) is per persoon verschillend en hangt af van een aantal factoren. Denk hierbij aan leeftijd, lengte, spiermassa, dagelijkse activiteiten en sportmomenten.  

 

Hoe weet ik dan hoeveel calorieën ik eet?

Hier kom je achter door bij te houden hoeveel je eet. Je hoeft dit niet maanden vol te houden, maar houd eens 1 week bij hoeveel je eet. De hoeveelheid suikers of vetten in sommige producten zullen je verbazen. Zorg dat je in deze week alles bijhoudt. Dus ook de boter op je brood, de olie in de pan en het handje noten op de bank.

Actiepunt.
Download een voedingstracker zoals ‘FOOD’ van Virtuagym of  MyFitnessPal. De app berekent automatisch je energiebehoefte. Je ziet meteen wat de aanbevolen hoeveelheid calorieën zijn voor jou. LET OP: dit is de theorie. Dit zit niet altijd in de buurt van de praktijk.

 

Wat moet je doen als het afvallen niet lukt?

Dit heeft te maken met het feit dat je lichaam zich niet naar 24 uur reset. De teller gaat niet wonderbaarlijk weer naar 0 kcal om daarmee verder te gaan. Het draait om het creëren van een calorietekort over 3 dagen, maar ook over 7 dagen én ook over 30 dagen. Als voorbeeld nemen wij iemand met een behoefte van 1500 kcal. Doordeweeks gaat het goed en blijf je vaak eronder. In het weekend drink je een paar drankjes, neem je wat lekkers of ga je uiteten. Voor je het weet zit je op de 2500 kcal. Als je dan uiteindelijk de balans opmaakt einde van de week heb je een overschot en val je niet af.

Schermafbeelding    om

 

Wat kun je beter niet eten als je wilt afvallen?

Een gemiddelde salade bij een restaurant bevat tussen de 500 en 800 kcal. Meer mocht er veel dressing of saus bij zitten.  Tip: bestel de salade met de saus apart en kijk goed naar de ingrediënten.

Een eetlepel olijfolie of boter bevat ongeveer 100kcal. Tip: gebruik eventueel een spray zonder kcal. Deze zijn steeds meer in opkomst en kun je vinden bij bv. een Body & Fitshop.

De healthy snack, avocado, bevat rond de 300kcal per stuk. Goede vetten, maar nog steeds veel calorieën. Tip: pak een halve avocado en gebruik de andere de dag erna. 

Een goed gevuld handje noten (30 tot 50gr.) bevat ongeveer 200 tot 300kcal. Tip: weeg altijd je noten af of pak een gesloten handpalm. 

De melk in je heerlijke cappuccino of latté. Denk hierbij aan 50 tot 250kcal afhankelijk van wat je besteld. Tip: vervang je melk door magere melk of beperk het tot 1 keer per dag.

Sauzen bij restaurants, in je maaltijdpakket of in het kant-en-klaar zakje zijn verborgen caloriebommen. Tip: maak je saus zelf of bestel je saus apart. Kijk altijd goed naar de ingrediënten. 

Hopelijk heb je een goed idee waar je moet beginnen met afvallen. In dit artikel hebben wij iets geschreven over de juiste oefeningen om af te vallen.