Skip to content

Hoe verbrand je snel 1000 kcal?

Hoe verbrand je snel 1000 kcal met hardlopen? Is dat wel mogelijk als je kijkt naar de TDEE

Stel je voor: het is het weekend, en je hebt net 20 van die heerlijke paaseitjes opgesmikkeld. Heerlijk, toch? Maar dan slaat de schuld toe en denk je eraan hoe je snel die extra calorieën kunt verbranden.

 Misschien overweeg je een stevige hardloopsessie om die 1000 kcal weg te werken. Maar voordat je je hardloopschoenen aantrekt, laten we eens kijken hoe het echt zit.

Laten we aannemen dat je e

en gemiddelde snelheid van 8 km/uur aanhoudt tijdens het hardlopen. Dan zou je ongeveer 100 kcal per kilometer verbranden. Dus om die 1000 kcal van de paaseitjes te verbranden, zou je ongeveer 10 kilometer moeten hardlopen.

Maar hier is de deal: hoewel het misschien verleidelijk is om te denken dat je alle extra calorieën kunt wegwerken door simpelweg te sporten, werkt het helaas niet zo. Ik ga het je uitleggen aan de hand van het volgende voorbeeld:

Hoe verbrand je snel 1000 kcal met hardlopen? Is dat wel mogelijk als je kijkt naar de TDEE

Exercise Activity Thermogenesis (EAT) verwijst naar het aantal calorieën dat je lichaam verbrandt als gevolg van fysieke activiteit. Dit omvat alle bewegingen die je doet naast je basale metabolisme (BMR), zoals sporten.

TEF staat voor Thermic Effect of Food, wat verwijst naar het aantal calorieën dat je lichaam verbrandt bij het verteren, absorberen en metaboliseren van voedsel.

NEAT staat voor Non-Exercise Activity Thermogenesis, wat verwijst naar de calorieën die je lichaam verbrandt door activiteiten die geen formele lichaamsbeweging omvatten, zoals wandelen, tuinieren, staan, traplopen en zelfs fidgeting.

Je basale metabolisme (BMR) vertegenwoordigt de calorieën die je lichaam nodig heeft om de essentiële functies te ondersteunen, zoals ademhaling, bloedsomloop en celregeneratie, in rusttoestand.

Zoals je ziet verbrand je dus ongeveer 5 tot maximaal 10% als je veel sport. En veruit de meeste calorieën verbrand je door te “leven” en NEAT. Op je BMR heb je geen invloed, behalve dat door het verhogen van je spiermassa je BMR omhoog gaat. Niet met honderden tegelijk, maar wel met tientallen calorieën.

Maar hoe kun je dan het beste omgaan met die extra calorieën?

Focus op voeding: Het is veel gemakkelijker om calorieën te consumeren dan ze te verbranden. In plaats van te proberen de schade achteraf goed te maken, is het effectiever om bewust te zijn van je voedingskeuzes en te streven naar een gebalanceerd dieet.

Tijd en energie: Het kost aanzienlijke tijd en moeite om 1000 kcal te verbranden. Bovendien kan het voortdurend najagen van verbranding van calorieën leiden tot uitputting en overtraining.

Algehele gezondheid: Gezondheid gaat verder dan alleen calorieën verbranden. Het is belangrijk om een complete benadering te hanteren en aandacht te besteden aan voeding, stressmanagement en algemene levensstijlfactoren.

Dus voordat je die extra calorieën naar binnen werkt, onthoud dat een gezonde levensstijl draait om balans en bewuste keuzes. Wil je meer leren over het vinden van die balans? 

Klik dan hier.