Skip to content

Kun je afvallen door koolhydraten te eten?

Afvallen door koolhydraten te eten

Mensen willen altijd horen dat suikers slecht zijn én je koolhydraten moet vermijden. Maar er wordt vaak vergeten dat suikers niet het probleem zijn. Sinds het bestaan van de mens krijgen wij al koolhydraten binnen. Vroeger was dat geen probleem, en nu is dat niet HET probleem. 

Het probleem bestaat uit een calorieoverschot, en niet één productgroep! Je krijgt teveel calorieën binnen. Bovendien heeft een steeds groter gedeelte van de bevolking een zittend beroep én een Netflix account. Die twee gecombineerd zijn een groter probleem dan suikers de schuld geven van overgewicht. 

Iedereen weet natuurlijk dat bewerkte producten waar veel suikers aan toegevoegd zijn niet gezond zijn. Maar wat maakt sinaasappelsap gezonder dan een blikje cola? Beiden bevatten calorieën en beide bevatten suikers. Oké, je hebt natuurlijk wel vitamines in die sinaasappel. Maar

Maar let op, het is wel belangrijk om je koolhydraatinname te beperken. Koolhydraten geven je namelijk energie en heb je nodig om goed te functioneren. Focus op het vermijden van bewerkte producten en beperk de toegevoegde suikers.

De sleutel tot langdurig succes is een voedingspatroon creëren waarbij je een calorietekort hanteert wat je kunt volhouden. 

 

Maar waarom vallen mensen dan zoveel af met een koolhydraatarm dieet?

Punt één, de energiebalans! Juist. Je gaat minder eten waardoor je een calorietekort gaat creëren. Bovendien ga je bij een koolhydraatarm dieet in het begin veel vocht kwijtraken. Dit komt doordat koolhydraten in je lichaam worden omgezet naar glycogeen. Glycogeen wordt opgeslagen in je lever, maar met name in de spieren. Je lichaam gebruikt glycogeen als snelle energiebron als de spieren aan het werk worden gezet. Als je de koolhydraatinname beperkt, verlies je in de eerste weken dus met name lichaamsvocht en je glycogeenvoorraad. 

 

Waarom werkt het nog meer niet?

 • 9 van de 10 keer hou je het niet vol. Bedenk je eens een leven zonder koolhydraten? Dat gaat niet lukken. Zeker in sociale situaties is het lastig. Je wordt constant geconfronteerd met koolhydraten of je het nu wilt of niet.
 • Door het vermijden van koolhydraten mis je belangrijke vitamines, mineralen en vezels. Het is moeilijk om dat te compenseren met meer vetten en eiwitten. 

 

Vergeet daarom alle diëten die je kent weg. Want geen 1 werkt! Wat werkt dan wel?

 1. Een voedingspatroon waarbij je productgroepen en producten niet uitsluit.
 2. Bewustwording van de hoeveel calorieën die je binnenkrijgt en de hoeveelheid in een product. ENERGIEBALANS!!
 3. Vermijd toegevoegde suikers en kies voor natuurlijke producten
 4. Drink geen calorieën en kies altijd voor de vaste vorm. Appelsap vs. appel
 5. Voldoende vezels en volkoren producten
 6. Genoeg eiwitten voor het versterken van de spieren
 7. Voldoende gezonde vetten voor een goede hormoonhuishouding
 8. Leer om te gaan met moeilijke situaties waarvan je weet dat het misgaat. Bedenk een plan en leer van je fouten.
 9. Wees niet te hard voor jezelf. Veel mensen denken in goed en fout. Het is helaas niet zo eenvoudig. Kies voor balans en accepteer dat je soms iets teveel van een bepaald product eet.
 10. Vermijd geen producten. Op lange termijn krijg je een enorme trek in deze producten. 
 11. Kies voor gezonde gewoontes. Stap voor stap ga jij aan de slag met je gewoontes en vervang je ongezonde gewoontes.