Waarom zijn eiwitten belangrijk tijdens het sporten? - KR8 PT Skip to content

Waarom zijn eiwitten zo belangrijk?

eiwitten afvallen training

In deze blog hebben we kunnen lezen waarom krachttraining zo belangrijk is om af te vallen. Wat we ook hebben geconstateerd is dat het ook van belang is veel eiwitten te eten voor onder andere spieropbouw- en herstel. In deze blog zullen we hier verder op in gaan!

 

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten ofwel proteïnen zijn voedingsstoffen. Het zijn macronutriënten net als dat koolhydraten en vetten dat zijn. Macronutriënten zijn de drie bouwstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Ieder lichaam bestaat zelfs uit meer 10.000 eiwitten, die zowel calorieën als aminozuren leveren. Aminozuren zijn belangrijke bouwstenen voor het eiwit. Door de aanvoer van aminozuren kan iedere cel zich herstellen.

 

De bouwstenen van je spieren!

Eiwitten hebben veel verschillende functies. Het is een bouwstof, transportmiddel, onderdeel van hormonen, antilichamen en enzymen. Soms wordt het ook als brandstofbron verbruikt. Bij sport en training dienen eiwitten als brandstof. Bij bijvoorbeeld krachttraining beschadig je in feite spieren. Je lichaam repareert deze schade weer als het ware. En dat is alleen maar goed, want dit leidt tot spiergroei. Je kunt je voorstellen dat je dus na iedere training een beetje spieren beschadigt en vervolgens weer herstelt. Dat zorgt ervoor dat je na iedere training steeds een beetje krachtiger wordt en spieren opbouwt.

Maar voor dit herstelproces heb je bouwstenen nodig, ofwel eiwitten. De eiwitten zorgen ervoor dat jouw spieren weer gerepareerd of hersteld kunnen worden. Kunnen ze dat niet, dan zullen je spieren ook niet groeien. De schade kan immers niet gerepareerd worden.

Gewichtsverlies

Het nuttigen van voldoende eiwitten draagt ook bij als je wilt afvallen. Zoals aangegeven zijn het de bouwstenen die je spieren nodig hebben om te groeien en te herstellen. Het voordeel is dat ze veel langzamer worden verteerd dan koolhydraten en vetten. Het zorgt er dus voor dat je voor langere periode een verzadigd gevoel hebt, waardoor je minder zult gaan snacken. En omdat het je spieren opbouwt en onderhoudt zul je minder spierweefsel afbreken en houd je dus je metabolisme intact.

Aankomen in spiermassa

Wanneer je juist aan wilt komen zul je ook veel eiwitten tot je moeten nemen. De nadruk ligt in dat geval op krachttraining, voldoende energie binnenkrijgen en de opbouw van spieren.

Eiwitten zijn dus belangrijk voor iedereen. Om af te vallen, of om juist aan te komen. Maar ook als we ouder worden verliezen we spiermassa en kunnen we dat ondervangen door voldoende eiwitten binnen te krijgen. Het zorgt voor een goede gezondheid en betere prestaties.

Eiwitten zitten in veel dierlijke producten zoals vlees, vis en eieren. Er zijn ook veel plantaardige bronnen zoals peulvruchten, tofu, tempé, havermout en noten. Een eiwitshake of eiwitreep is ook een prima alternatief, maar het beste haal je je eiwitten uit ‘echte’ voeding.

 

Voedingsadvies?

Wil jij eens voedingsadvies ontvangen van een personal trainer? Vraag dan gratis een proefperiode aan en samen gaan wij een aantal keer trainen en je voedingspatroon bespreken.