Laatst kreeg ik de vraag of ik meer tijd wil besteden aan het schrijven van interessante artikelen. Maar ja, waar begin je dan? Een passend onderwerp vond ik het ontbijt. Iets waar de meningen verdeeld over zijn. En hierover schrijven is echt iets voor mij. Ik ben echt het slechtste voorbeeld. Ik eet namelijk al meer dan 5 jaar elke dag hetzelfde ontbijt.. Geloof het of niet, maar elke ochtend eet ik havermout met melk, fruit en pindakaas. Dag in, dag uit. En nee, het verveelt nooit. En ja, zo lui ben ik echt.
Er is veel onduidelijkheid over wat nu het beste is qua ontbijt. Wel of niet ontbijten, veel of weinig. Door het geven van mijn mening hoop ik jou in ieder geval aan het denken te zetten. Ongeacht of je wel of niet ontbijt, is een compleet voedingspatroon het allerbelangrijkst. Dat gezegd hebbende, let’s begin.
Wat is een gezond ontbijt?
Een gezond ontbijt bevat het volgende:
- Voldoende voedingsstoffen en macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten)
- Het geeft een verzadigd gevoel voor een langere periode
- Het bevat vitamines, vezels en mineralen
- Weinig suikers of verzadigde vetten
- 1 of 2 glazen water voor het op orde brengen van je vochtniveau. Je verliest tijdens je slaap veel vocht.
Wel of geen ontbijt?
De meningen zijn hierover verdeeld. Het belangrijkste om te weten is dat er geen duidelijke winnaar is. Beide hebben voor- en nadelen en recente onderzoeken spreken elkaar nog steeds tegen.
De voordelen je ontbijt overslaan
- verschillende onderzoeken tonen aan dat je minder calorieën eet op een dag als je niet ontbijt
- het gemak en de tijd die het je bespaart in de ochtend. Niemand houdt van vroeg opstaan..
- vaak heb je minder honger na het overslaan van je ontbijt. Dit komt niet omdat je metabolisme in slaapstand gaat, maar omdat je voldoende energie in je lichaam hebt opgeslagen
- door het overslaan van je ontbijt ben je in theorie aan het vasten, ook wel bekend als intermittent fasting. Je vindt meer informatie via deze link.
De voordelen van wel ontbijten
- het zorgt voor een hogere verbranding omdat mensen actiever zijn
- je behoudt een stabiele bloedsuikerspiegel gedurende de dag
- door op vaste tijden te eten creëer je gewoontes waardoor je minder wilskracht kwijt bent aan beslissingen
- Een goede bron van volkoren en/of eiwitten omdat een ontbijt vaak bestaat uit zuivel, volkoren producten of eieren.
Kies een routine die prettig voelt
Er is geen overduidelijk bewijs dat de één beter is dan de ander. Er zijn veel tegenstrijdigheden en dit maakt het moeilijk om een duidelijke conclusie hieruit op te maken. Je hebt wel gelezen wat een gezond ontbijt is en waaruit het bestaat. Een ontbijt met een volkoren product of eiwitrijk product staat altijd aan de basis.
Ontbijttips
Als laatste nog wat tips over je ontbijt. Want daar kom je toch voor uiteindelijk.
Tip 1.
Zorg ervoor dat je ontbijt bestaat uit ongeveer 300 tot 500kcal. Weeg je ontbijt af en zet het in een voedings tracker. Kijk naar de verhoudingen van de macronutriënten. Zorg voor een balans en kijk of er niet één al te veel uitschiet. Kijk ook zeker even naar je suikers en verzadigde vetten. Die wil je laag houden.
Tip 2.
Consistency is key. Eet zoveel mogelijk op een vast tijdstip. Neem je tijd en creëer een gezonde routine. Begin je dag met een glas water en dan je ontbijt. Ik houd ervan om het simpel te houden. Vandaar dat ik al zolang hetzelfde eet. Mijn advies aan anderen is om regelmatig af te wisselen. Maar ik zeg ook altijd dat ik het zelf niet doe. Ik kies liever voor een eenvoudige maaltijd die alle macro’s bevat dan dat ik elke ochtend moet gaan bedenken wat ik nu toch eens ga eten. Daar heb ik toch helemaal geen zin in s’ochtends.
Tip 3.
Als hoofdingrediënt kies je altijd een eiwitrijk of volkoren product. Deze geven voor een verzadigd gevoel en zorgen voor voldoende bouwstenen voor je lichaam. Mijn advies is om bij je ontbijt of tussen je ontbijt en lunch een stuk fruit te eten. Zo heb je voor de lunch al 1 stuk fruit op.
Tip 4.
Kijk altijd naar je muesli, cruesli, havermout, studentenhaver en etc. Hier zitten altijd veel suikers aan toegevoegd. Er kan ook een groot verschil zitten tussen merken. Check die labels! en geloof NIKS van die stickers ‘ik kies bewust’. Dit zijn vaak marketingtrucs.
Tip 5.
Als je niet zoals ik elke dag hetzelfde wilt eten, bedenk dat de avond van te voren wat je wilt ontbijten. Zet het desnoods klaar. Dit geldt ook voor de rest van de dag. Grotendeels zijn de keuzes voor ongezond eten een gevolg van onvoldoende voorbereiding. Of je hebt niks in de koelkast of je kiest de meest eenvoudige én vaak ongezonde optie.
Wat zeggen wij?
Het advies vanuit KR8 PT is om te ontbijten. Door te ontbijten begin je de dag met een routine, een gewoonte. Je krijgt voldoende energie en voedingsstoffen binnen. Aangezien je ook veruit de meeste calorieën overdag verbruikt lijkt het eten op dat moment ook iets logischer. Uiteindelijk begint succes, in welke vorm dan ook, bij het goed zorgen voor jezelf. Jij bepaalt wat daarbij past, of dat nu wel of niet ontbijten is.