Zalm met gewokte sperziebonen en aardappelpuree
Om toch maar vast in de kerstsfeer te komen, een gerecht wat je zou kunnen gebruiken tijdens het kertdiner, compleet zelfgemaakt.
Tijdens het maken van het recept heb ik besloten de zalm te garen in de rookoven. Heb je geen rookoven? Geen probleem, gewoon in de oven kan ook.
Ingrediënten:
- 2 zalmfilet op de huid
- 700 gr aardappels
- half bouillonblokje rund, half blokje groentebouillon
- 125ml creme fraishe light
- half uitje
- dille
- bieslook
- sperziebonen
- kalkoenspekjes
- olie
- rookoven of gewone oven
Bereiding: 
Bereiding rookoven:
Leg de zalm alvast op het rekje, versnipper een uitje, meng dit met de dille en olijfolie. Smeer de zalm dik in met het uienmengsel.
Doe wat houtsnippers onderin de rookoven en zet de oven op het fornuis voor 20 minuten. Tussendoor even controleren of die al gaar is, zodat de zalm niet te droog wordt.
Bereiding gewone oven:
Verwarm de ov en voor op 180 graden. Leg de zalm op een groot stuk aluminiumfolie, smeer de zalm dik in met het uienmengsel. Vouw de aluminiumfolie dicht tot een pakketje, vouw m niet te strak dicht. Plaats de zalm voor 20 minuten in de oven. Tussendoor even controleren.
Aardappelpuree:
Schil en kook de aardappels tot ze van je vork afglijden als je er in prikt. Ondertussen kan je de bieslook in kleine stukjes knippen. Stamp de aardappels flink fijn, voeg langzaam de melk toe. Blijf het goed mengen. Voeg de crème fraishe, bieslook en een snufje zout toe aan de puree.
Sperziebonen: dop de sperziebonen en snijd ze door midden. Doe er een half groente en een half runderboullionblokje bij. Breng dit aan de kook en laat 7 minuten gaar koken.
Giet de sperziebonen af.
Verhit een wok pan zonder olie, bak de kalkoenspekjes uit, voeg daarna de sperziebonen toe en wok die mee met de spekjes.
Eet smakelijk!
Zorg voor een feestelijke opmaak van je bord, dan smaakt het nog beter